Zárórendezvény

A „Közös valósidejű, integrált hidrológiai előrejelző rendszer kialakítása az Ipoly vízgyűjtőre” nevet viselő (HUSK 1101/2.1.1/0012) projekt 2014. december 11-én Szécsény Polgármesteri Hivatalában megtartott rendezvénnyel zárult.

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság vezető partnerként vett részt a projektben, a határon túli partner a Szlovák Vízügyi Igazgatóság (SVP š. p. OZ Banská Bystrica), valamint a hazai projekt partner az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A közös adatkezelés keretein belül a partnerek kijelölték és harmonizálták a szükséges adatok körét, időléptékét, minősítésük egységesített elvét és eszközét, továbbá az adatforgalom protokolljait. Az adatok előállítása szükségessé tette az archív adatok alapfeldolgozását, illetve a rendszernek megfelelő strukturálását. Ezen adatokat különböző forrásokból kerültek beszerzésre és azokat nem csak az adott országban, hanem a vízgyűjtőre vonatkoztatva is egységes módon kerültek feldolgozásra.

Bővebben...

Ipoly árvízi előrejelzés

Közös, integrált, valós idejű hidrológiai előrejelző rendszer

kialakítása az Ipoly vízgyűjtőjére

Hirdetőtábla Ipoly01

A tervezett projekt megvalósításával a szélsőséges vízjárású Ipolyra és vízgyűjtőjére egy operatív, Magyarország és Szlovákia árvízi védekezésében és vízgazdálkodásában érintett szervezeteinek folyamatos és jövőbeli együttműködésén alapuló rendszer valósul meg.  Ez a fejlesztés a valós időben képes a csapadékok és az árvízi helyzetek nagy pontosságú térbeli és időbeli előrejelzésére a teljes vízgyűjtőn, a vízgyűjtőre vonatkozó hidrológiai és egy az Ipolyra vonatkozó hidrodinamikai modell működtetésével, adatcsere kapcsolatok kialakításával - minderre egy gyors riasztási rendszer épül az összes érintett fél tájékoztatása érdekében. A projekt eredményeként a vízgyűjtő egészén válik hatékonyabbá az árvízi védekezés, és csökkenteni lehet az árvízi események kedvezőtlen emberi, gazdasági és környezeti kockázatait.

A létrejött együttműködés a folyó szabályozás és a vízgazdálkodás más területein végzett közös munkát is eredményesebbé teheti. Az erősen változó vízjárású Ipoly esetében a project mindkét országban egyszerre járul hozzá az árvízi kockázatok csökkentéséhez.

Bővebben...

Kvassay hajózsilip

Események

Igazgatósági fotópályázat (2017. október-december)

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2017. október-december hónapokban 9 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Váradi Imre: Kezdődik az ősz (Bátonyterenye, Lengyendi-patak, 2017.)

2. Terlaky Fanni: Csónak a Trianoni-csatornán (2017.)

3. Reichardt Anita: Az utolsó őszi nap (Kitűző VIII - Budapest, 2017.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

2

Igazgatósági fotópályázat (2017. szeptember)

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2017. szeptember hónapban 7 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Hanzel-Kojnok Katalin: Őrhalom (2017.)

2. Kovács Zsófia Adrienn: Lupa-tó (2017.)

3. Bahorecz Éva: Dömös (2017.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

3

XXIV. Ifjúsági Napok

mht2017. szeptember 21-22-én Dunaújvárosban került megrendezésre a Magyar Hidrológiai Társaság XXIV. Ifjúsági Napok című konferenciája. A KDVVIZIG munkatársai egy előadással és egy poszterrel készültek a rendezvényre:

Váradi Imre Miklós és Baros Tímea a "Drónok felhasználási lehetőségei a vízügyi szakmában" címmel tartottak előadást, mely az alábbi linken tekinthető meg:

előadás

Kondor Gergely "Pontfelhő-kiértékelési esettanulmányok" című poszterét állította ki, mellyel sikerült a legjobb poszter címet is megszereznie. A poszter és az oklevél az alábbi linkeken tekinthető meg:

poszter oklevél

A színvonalas munkákhoz és az elért sikerekhez ezúton gratulálunk!


Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Központi telefon: +36 1 477 35 00