Tassi-zsilip

tassi-zsilip

 A tassi Duna-ágat a Csepel-sziget felső végénél az 1870-es években az akkor ott folyó munkálatok következtében zárták le. A tervezők úgy gondolták, hogy a dunai vízhozamot a főmederbe irányítják, annak „karcsúsításával” megakadályozhatják az 1838. évi nagy jeges pesti árvízhez hasonló „folyami jégdugók” kialakulását.

A szabályozást azonban nem sikerült tökéletesen megoldani, mert az elzárás alatti 50 km-es soroksári ágat alulról évente több alkalommal árvíz öntötte el, ráadásul megindult a Duna-ág feliszapolódása is. A helyzeten az 1904. évi XIV. tc., igyekezett segíteni azzal, hogy elrendelte a Duna-ág hajózhatóvá tételét, ami egyúttal hajózsilipek létesítését is jelentette. A tassi műtárgy megépítése végül is elhúzódott az I. világháború utánra. A terveket Ditróy (Dieter) János (1879-1961) vezetésével készítette el egy mérnök-csoport, s a kivitelezés 1924 őszén meg is indult és 1928-ra fejeződött be. A Duna 1586,0 fkm szelvényében megépült a hajózsilip, a vízleeresztő zsilip és az erőmű műtárgy-együttese.

Az 1956-os jeges árvíz alkalmával az árvízvédelmi parapetfal tönkrement és az átzúduló víz tönkretette az erőművet és a tápzsilipet. Az erőmű félig megdőlt betonépülete még néhány évig szomorú mementóként használaton kívül állt a Csepel-sziget déli csücskében, majd egy műszaki-gazdaságossági számítást követően, a tápzsilipet és a vízerőművet lebontották. A Ráckevei-Soroksári Dunából (R/S/D) történő vízlevezetésre a tassi-hajózsilipet is átalakították. Először fix zsilipküszöbbel építették ki, majd később a meg-változott körülményeknek jobban megfelelő billenő-táblás megoldást alkalmaztak. Azóta a vízleeresztés és a hajózás az átalakított hajózsilipen történik.

A Csepel-sziget nagy dunai oldalán húzódó I. rendű árvízvédelmi rendszer elemei a Kvassay- és a Tassi-zsilip, ahol az I. rendű árvízvédelmi töltések hossza 50,792 km. A Duna-ág medre és a környező területek geodéziai felépítése miatt az R/S/D árvízlevezetésre, sem árvízcsökkentésre nem vehető igénybe. Az árvíz elzárást betétgerendákkal  próbálnak védekezni.

A Tassi- zsilip szélessége 12 m, a legnagyobb átzsilipelhető hajó pedig legfeljebb 1300 tonnás uszály lehet.

tassi-zsilip alvíz

                                        Tassi-zsilip alvíz

A hajózsilipet az 1998-2005 közötti időszakban teljesen felújították. Az R/S/D hajóforgalma az utóbbi időben viszonylag gyér, de a műszaki rendszer működtetésével a fővároshoz közeleső térségben az üdülés, kikapcsolódás nyaranta hatalmas tömegeket vonz úgy, hogy az mégsem okoz túlzsúfoltságot.

Az átzsilipelésre való jelentkezést a csónakok az erre szolgáló csengővel adhatják meg. A zsilip-kamrába csónakkal bemenni csak a jelentkezés után, a zsilipfőn elhelyezett szabad jelzés esetén lehet. Hajók és csónakok együttes bezsilipelésénél a csónakok csak a hajók után mehetnek be a zsilipbe, és a hajók mögé kell állniuk.

Kvassay hajózsilip

Események

XXIV. Ifjúsági Napok

mht2017. szeptember 21-22-én Dunaújvárosban került megrendezésre a Magyar Hidrológiai Társaság XXIV. Ifjúsági Napok című konferenciája. A KDVVIZIG munkatársai egy előadással és egy poszterrel készültek a rendezvényre:

Váradi Imre Miklós és Baros Tímea a "Drónok felhasználási lehetőségei a vízügyi szakmában" címmel tartottak előadást, mely az alábbi linken tekinthető meg:

előadás

Kondor Gergely "Pontfelhő-kiértékelési esettanulmányok" című poszterét állította ki, mellyel sikerült a legjobb poszter címet is megszereznie. A poszter és az oklevél az alábbi linkeken tekinthető meg:

poszter oklevél

A színvonalas munkákhoz és az elért sikerekhez ezúton gratulálunk!

Igazgatósági fotópályázat (2017. augusztus)

 A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2017. augusztus hónapban 14 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Bakos Tímea: Boldogi szitakötő (2017.)

2. Váradi Imre: Kisvízfolyás Nógrádban (2016.)

3. Szilágyi János: Fürdőző bivalyok Apaj térségében (2017.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

5

Címadományozás augusztus 20-a alkalmából

logó KDVVIZIG

Augusztus 20-a alkalmából, Államalapító Szent István ünnepén a vízügyi szolgálatban végzett eredményes munkájának
elismeréséül a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság vezetője

Bővebben...:

Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Központi telefon: +36 1 477 35 00