A SWECO vállalat szakmai kirándulása Szentendrén

2017. október elején a svédországi SWECO műszaki konzultáns vállalat szakembereinek mintegy 120 fős csoportja Magyarországra látogatott. A vállalat Európa egyik legnagyobb mérnöki konzultációs cége. A dolgozók létszáma megközelíti a 15.000 főt, mely stáb elsősorban az építőipar, az építészet, vízerő-hasznosítás, energiaátvitel, vízgazdálkodás, illetve a környezetvédelemi szolgáltatások területén tevékenykedik. A Magyarországra érkezett szakemberek 2017. október 9-én több különböző témájú szakmai kiránduláson vehettek részt, melyeket Dr. Iritz László, a cégcsoport volt alelnöke kezdeményezett, köztük az Igazgatóságunk által szervezett két bejárást is, amelyek során a szentendrei volt szovjet laktanya kármentesítése, illetve a szentendrei mobil árvízvédelmi fal került bemutatásra.

A kármentesítés kapcsán Pók Zóra és Seres Tímea a Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Osztály munkatársai egy rövid bemutató kíséretében ismertették a volt szovjet laktanya területén meglévő szennyezés történetét, valamint a kármentesítéssel kapcsolatos információkat. A területen észlelt szénhidrogén szennyeződés alapvetően két forrásból származhat, amelyek a laktanya karbantartási munkálataira, valamint a PEVDI vegyipari vállalatnál alkalmazott technológiára vezethetők vissza. Jelenleg a kármentesítési folyamat monitoring szakasza zajlik, melynek keretében a területen lévő 32 megfigyelő kút mintavételezése történik. A szénhidrogén szennyeződés terjedése veszélyezteti a DMRV Zrt. üzemeltetésében lévő, a laktanyától délre elhelyezkedő, sérülékeny földtani környezetű Szentendre Regionális Déli ivóvízbázis vízkészletét, így a kutak védelme és a szennyeződés felszámolása kiemelten fontos. A területre vonatkozó kármentesítési beavatkozási terv készítése 2018. évben várható. A tájékoztatót követően a terület bejárása során a vendégek megtekintették a vízbázis kútjait.

A második csoportnak szervezett a szentendrei mobilfalat bemutató látogatás bevezetőjeként Dr. Iritz László röviden bemutatta a hazai vízgazdálkodás működését, illetve erre vonatkozóan kiemelte a Svéd- és Magyarország közötti főbb különbségeket. Ezután Terlaky Fanni, az Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Osztály műszaki ügyintézője bemutatta a dunai folyamszabályozás, valamint az árvízvédelem történetét, annak különböző fejlődési szakaszaival. Az előadás során megemlítésre kerültek a legnagyobb dunai árvizek is, köztük a 2013-as rendkívüli dunai árvíz. A ’13-as árvíz komoly próbatételt jelentett az akkor frissen elkészült szentendrei mobil árvízvédelmi fal számára is, amelynek tervezéséről, építéséről és az árvízkori helytállásáról Román Tamás, az IBS Technics GmbH (a gátelemek beszállítója) magyarországi vezetője tartott egy érdekes előadást a svéd hallgatóságnak. A bejárást, illetve a megtartott előadásokat a mobilfal egy szegmensének felállítása színesítette, mely Szentendre Város Polgármesteri Hivatalának köszönhetően valósulhatott meg.

Dr. Iritz László a vendégek hazatérése után kapcsolatban volt a SWECO vezetőségével, akik rajta keresztül kifejezték köszönetüket a KDVVIZIG-nek az általuk igen hasznosnak értékelt szakmai programért és barátságos fogadtatásért.

IMG 20171009 100752IMG 20171009 100931IMG 20171009 101501

Kvassay hajózsilip

Események

Igazgatósági fotópályázat (2018. január)

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2018. január hónapban 3 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Bahorecz Éva: Balassagyarmat (2015.)

2. Kabarcz Ákos: Ipolydamásd (2017.)

3. Szilágyi Attila: Pesterzsébet téli hangulatban (2018.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

2

Igazgatósági fotópályázat (2017. október-december)

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2017. október-december hónapokban 9 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Váradi Imre: Kezdődik az ősz (Bátonyterenye, Lengyendi-patak, 2017.)

2. Terlaky Fanni: Csónak a Trianoni-csatornán (2017.)

3. Reichardt Anita: Az utolsó őszi nap (Kitűző VIII - Budapest, 2017.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

2

Igazgatósági fotópályázat (2017. szeptember)

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2017. szeptember hónapban 7 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Hanzel-Kojnok Katalin: Őrhalom (2017.)

2. Kovács Zsófia Adrienn: Lupa-tó (2017.)

3. Bahorecz Éva: Dömös (2017.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

3


Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Központi telefon: +36 1 477 35 00