Ismét üzemel a vízmérce házikó a Lánchídnál

002A Duna budapesti vízállás észlelései a kezdetek óta a Lánchíd környékéhez kapcsolódnak. Eleinte a vízállásokat pár száz méterrel lejjebb, a jobb parton, az egykori budai vízmű ún. „nádori vízmércéjén” észlelték, majd a Lánchíd átadása (1849.) után a híd jobb parti pillérébe vésett mércepáron történtek a hivatalos budapesti leolvasások. Napjainkban a Duna bal partján, a Vigadó téren 1933-ban létesített lapvízmérce tölti be ezt a szerepet.

A Vásárhelyi-féle lánchídi mércepár bal oldali tagján méterben, a jobb oldalin lábban lehet leolvasni a vízállást. A beosztás legkisebb léptéke a méteres vízmércénél 10 cm, a lábasnál 1 hüvelyk (2,634 cm). A vízmércék nullpontja 95,92 m.B.f. 

Az Oetl Antal budai gyárában (a mai Öntödei Múzeumban) öntöttvasból készített díszes mérceházikót 1913-15. táján telepítették – a Budai Vár egykori vízellátását biztosító – Bem rakparti Vízemelőház csatornájára, a Lánchíd tövébe. A kis építmény eredeti műszerei a következők voltak: a Duna felőli oldalon egy vízszintmutató, a Lánchíd irányába eső ablaknál egy hőmérő, a hátsó, nyugati oldalon egy barométer, míg észak felé egy óra nézett. A műszerek kijelzőit a házikó kis ablakain keresztül tudta leolvasni a sétáló nagyközönség.

Az évek során a házikó műszerei elromlottak, megrongálódtak, az 1940-es évek elején már csak a vízállás regisztráló műszert helyezték vissza a házikóba. 1943-ban a Vízrajzi Intézet az addigi tulajdonos Budapest Székesfővárostól vásárolta meg az építményt és rajzoló vízmércét telepített bele, mely 1943. március 12-én kezdte meg működését. Az 1970-es években a házikó állapotának romlása miatt egy modern alumínium építményt állítottak a helyére, de 1986-ban, felújítás után, a házikó visszakerült eredeti szerepkörébe, a Duna partjára. A vízszintmérő műszert 1995-ben digitális regisztráló berendezéssel egészítették ki. A budapesti vízállásokat egészen 1998-ig, a Vigadónál levő mérce távjelzővé alakításáig, az itt mért adatok alapján rögzítették.

A házikót az idők során többször megrongálták, feltörték, ellopták a műszereket. A KDVVIZIG munkatársai a 2000-es években több alkalommal felújították, távjelző vízszint regisztráló műszert helyeztek bele, sőt néhány évig ismét működött a vízállás kijelzése is.

A házikó legutóbbi felújítása „A magyarországi Folyami Információs Szolgáltatások hatékonyságának növelése” című CEF projekt keretében, 2017. december 13-án készült el. Az építménybe távjelző vízszint regisztráló berendezés került, az üzemeléshez az energiát a házikó déli ablakába telepített napelem, a szükséges ellenőrző vízállás adatokat pedig a fentebb bemutatott lánchídi mércepár méteres beosztású tagja szolgáltatja. Az állomás a Vigadó téri vízmércétől teljesen függetlenül működik.

Az Országos Távmérő Hálózat részeként működő Budapest-Lánchíd vízrajzi mérőállomás ismételt üzembe állásával a mintegy egy-másfél évszázados építészeti és vízügyi múltra visszatekintő létesítmények a mai kor technológiája segítségével hagyományőrző, mégis korszerű módon, reményeink szerint még hosszú ideig segítik a Magyar Vízrajzi Szolgálat munkáját.

  00302 

Kvassay hajózsilip

Események

Igazgatósági fotópályázat (2017. október-december)

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2017. október-december hónapokban 9 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Váradi Imre: Kezdődik az ősz (Bátonyterenye, Lengyendi-patak, 2017.)

2. Terlaky Fanni: Csónak a Trianoni-csatornán (2017.)

3. Reichardt Anita: Az utolsó őszi nap (Kitűző VIII - Budapest, 2017.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

2

Igazgatósági fotópályázat (2017. szeptember)

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2017. szeptember hónapban 7 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Hanzel-Kojnok Katalin: Őrhalom (2017.)

2. Kovács Zsófia Adrienn: Lupa-tó (2017.)

3. Bahorecz Éva: Dömös (2017.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

3

XXIV. Ifjúsági Napok

mht2017. szeptember 21-22-én Dunaújvárosban került megrendezésre a Magyar Hidrológiai Társaság XXIV. Ifjúsági Napok című konferenciája. A KDVVIZIG munkatársai egy előadással és egy poszterrel készültek a rendezvényre:

Váradi Imre Miklós és Baros Tímea a "Drónok felhasználási lehetőségei a vízügyi szakmában" címmel tartottak előadást, mely az alábbi linken tekinthető meg:

előadás

Kondor Gergely "Pontfelhő-kiértékelési esettanulmányok" című poszterét állította ki, mellyel sikerült a legjobb poszter címet is megszereznie. A poszter és az oklevél az alábbi linkeken tekinthető meg:

poszter oklevél

A színvonalas munkákhoz és az elért sikerekhez ezúton gratulálunk!


Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Központi telefon: +36 1 477 35 00