Lakossági fórum Csepelen

DSC 00192018. február 28-án 17 órai kezdéssel került megrendezésre a „Nagyműtárgyak fejlesztése és rekonstrukciója” (KEHOP-1.4.0-15-2015-00002) elnevezésű projekt részeként megvalósuló Kvassay Hajózsilip rekonstrukciója projektelem lakossági fóruma a Csepeli Munkásotthonban.

A rendezvényt Szilágyi Attila, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg, aki a résztvevők köszöntése után felhívta a jelenlévők figyelmét a hajózsilip felújításának időszerűségére, illetve fontosságára.

Ezt követően Pintér Beatrix, az Országos Vízügyi Főigazgatóság projektvezetője bemutatta az országos projekt felépítését, az érintett nagyműtárgyakat, valamint a projekt részleteit és a kivitelezési munkák tervezett ütemezését. Elmondta, hogy a kivitelezésre és tervezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást a Nagyműtárgyak MBH-HÍD Konzorcium (STRABAG Építőipari Zrt. és a HÍDÉPÍTŐ Zrt. által alkotott konzorcium) nyerte meg, akinek a tervezésre és kivitelezésre, a három hónapos próbaüzemmel együtt, - a Kvassay Hajózsilipre vonatkozóan - a szerződéskötéstől (2017. október 30.) számítva 24 hónapja van.

Papanek László, a KDVVIZIG Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Osztály osztályvezetője az általános projektismertető után röviden bemutatta a Ráckevei (Soroksári)-Duna történetét, valamint annak egyedülálló vízgazdálkodási rendszerét, mennyiségi és minőségi problémáit. Előadásának második felében megismertette az érdeklődőkkel a Kvassay Vízlépcső elemeit: a hajózsilipet, a vízierőtelepet, a tápzsilipet, azok építésének, valamint a máig elvégzett rekonstrukciós munkáinak és fejlesztéseinek körülményeivel. Előadásában kiemelte, hogy a vízépítési nagyműtárgyak tervezése a mérnöki gyakorlatban 100 évre történik, ezért is nagyon fontos, hogy a jelenleg 103 éves hajózsilip rekonstrukciója megvalósuljon.

A kivitelezés részleteiről Sármay András tervező – HIDROKOMPLEX Kft., a kivitelező MBH-HÍD konzorcium alvállalkozója – tartott előadást. Tervező úr az elvégzendő feladatokhoz kapcsolódóan elsőként a hajózsilip építésekor alkalmazott műszaki megoldásokat és technológiákat ismertette az egykori tervek, illetve az építéskor készült archív felvételek segítségével. Ezután részletesen bemutatta a felújításra szoruló szerkezeti elemeket, a legutóbbi víztelenítés alkalmával készített fotók segítségével, továbbá ismertette a rekonstrukciós terveket.

Az előadásokat követően a fórumon megjelent érdeklődők feltehették kérdéseiket, melyeket a KDVVIZIG és a kivitelezői konzorcium képviselői megválaszoltak.

DSC 0056

DSC 0057

DSC 0060

DSC 0083

DSC 0086

DSC 0095

DSC 0105

plakat

Kvassay hajózsilip

Események

Igazgatósági fotópályázat (2018. január)

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2018. január hónapban 3 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Bahorecz Éva: Balassagyarmat (2015.)

2. Kabarcz Ákos: Ipolydamásd (2017.)

3. Szilágyi Attila: Pesterzsébet téli hangulatban (2018.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

2

Igazgatósági fotópályázat (2017. október-december)

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2017. október-december hónapokban 9 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Váradi Imre: Kezdődik az ősz (Bátonyterenye, Lengyendi-patak, 2017.)

2. Terlaky Fanni: Csónak a Trianoni-csatornán (2017.)

3. Reichardt Anita: Az utolsó őszi nap (Kitűző VIII - Budapest, 2017.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

2

Igazgatósági fotópályázat (2017. szeptember)

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2017. szeptember hónapban 7 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Hanzel-Kojnok Katalin: Őrhalom (2017.)

2. Kovács Zsófia Adrienn: Lupa-tó (2017.)

3. Bahorecz Éva: Dömös (2017.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

3


Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Központi telefon: +36 1 477 35 00