Igazgatóságunk folyamszabályozási tevékenységének bemutatása

A folyószabályozás klasszikus célkitűzése a megváltozott körülmények között ma is érvényes. Egyfelől a víz, a hordalék és a jég kártétel nélküli levezetésének biztosítása mellett, a fellépő vízigények kielégítésének, esetenként a víziközlekedés feltételeinek biztosítását jelenti. A társadalmi igények azonban változtak, újakkal egészültek ki, és elérésük új módszerek, új eljárások alkalmazását követeli meg. Az Európai Unió elvárásainak megfelelően a régi célkitűzéseket ma a folyó jó ökológiai állapotának és fenntartható fejlődésének elérése és annak biztosítása mellett kell elérni. A szükséges beavatkozások pedig csak széleskörű társadalmi támogatottság mellett hajthatók végre.

  Az Igazgatóság kezelésébe az alábbi folyam ill. folyók tartoznak:

Duna Szob és Dunaföldvár közötti 147,8 km-es szakasza (1708,3-1560,5 fkm)

Szentendrei Duna-ág (32 km)

Ráckevei- (Soroksári) Duna-ág (57 km)

Ipoly 125 km-es szakasza (0,0-35.6; 60,1-149,5 fkm)

Zagyva 39 km-es szakasza (83,8-123, fkm)

Verőcei kilátás a Dunára a 2013 árvíz idején

Ráckevei-Soroksári-Duna-ág

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság látja el a hajóútkitűzést a kezelésünkben lévő folyamszakaszon Szob és Dunaföldvár között, mely a dunai nemzetközi hajóút része. A hajóút az 1708, 2-1641,0 fkm szelvények között VI/B, míg az 1641-1560,6 fkm szelvények között VI/C osztályba sorolt. 

A Szentendrei Duna-ág IV. osztályba sorolt belvízi hajóút. Ezen belül különös figyelmet fordítunk a gázlós, illetve hajóút szűkülettel érintett szakaszok kitűzésére. A kitűzés alapjául a medermérések és a Duna Bizottság által elfogadott hajóút paraméterek szolgálnak. A medermérés technikája, technológiája is nagy fejlődésen ment keresztül az évtizedek során, a szondírtachigrafikus mederfelvételtől és kézi feldolgozástól a jelenleg alkalmazott legkorszerűbb MultiBeam (több fejes) technológiai számítógépes felvételig, feldolgozásig. A Duna e szakaszán mintegy harminc, jórészt a XIX. század végén elzárt mellék- és holtág található, melyek állapota jelentős javítást tenne szükségessé. Fontos feladatunk ezen értékes és szép víztestek rehabilitációs folyamatának megvalósítása, melyet az érintettekkel (önkormányzatok, természetvédelem, civil szervezetek, stb.) egyetértésben és közösen kezdtünk meg 

Az Igazgatóság kezelésébe és üzemeltetésébe tartoznak továbbá a Ráckevei- (Soroksári) Duna-ág vízszintjét szabályozó nagyműtárgyak: Budapesten a Kvassay-vízlépcső, és az R/S/D-Duna alsó torkolatánál a Tassi-duzzasztómű és hajózsilipzsilip. 

A nagyműtárgyak állapota alapvetően megfelelő, hiszen azok különböző beruházások és projektek keretein belül részleges felújításra kerültek, de a Kvassay hajózsilip és a Tassi hajózsilip alsófői támkapuja felújításra, illetve cserére szorul. A Duna-ágon 2013-ban megkezdődött a „Ráckevei- (Soroksári) Duna-ág vízgazdálkodásának, vízminőségének javítása” nevet viselő KEOP nagyprojekt végrehajtása, mely, elképzeléseink szerint az ág vízgazdálkodásának lehetőség-és eszközrendszerét, valamint vízminőségét nagymértékben javítani fogja.

Tassi-zsilip

Kvassay hajózsilip

Események

Igazgatósági fotópályázat (2017. október-december)

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2017. október-december hónapokban 9 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Váradi Imre: Kezdődik az ősz (Bátonyterenye, Lengyendi-patak, 2017.)

2. Terlaky Fanni: Csónak a Trianoni-csatornán (2017.)

3. Reichardt Anita: Az utolsó őszi nap (Kitűző VIII - Budapest, 2017.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

2

Igazgatósági fotópályázat (2017. szeptember)

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság dolgozói körében meghirdetett fotópályázatra 2017. szeptember hónapban 7 db fénykép érkezett. A KDVVIZIG saját területén készült képek közül az alábbiak kapták a legjobb értékelést:

1. Hanzel-Kojnok Katalin: Őrhalom (2017.)

2. Kovács Zsófia Adrienn: Lupa-tó (2017.)

3. Bahorecz Éva: Dömös (2017.)

A beküldött képek a galériában megtekinthetők.

3

XXIV. Ifjúsági Napok

mht2017. szeptember 21-22-én Dunaújvárosban került megrendezésre a Magyar Hidrológiai Társaság XXIV. Ifjúsági Napok című konferenciája. A KDVVIZIG munkatársai egy előadással és egy poszterrel készültek a rendezvényre:

Váradi Imre Miklós és Baros Tímea a "Drónok felhasználási lehetőségei a vízügyi szakmában" címmel tartottak előadást, mely az alábbi linken tekinthető meg:

előadás

Kondor Gergely "Pontfelhő-kiértékelési esettanulmányok" című poszterét állította ki, mellyel sikerült a legjobb poszter címet is megszereznie. A poszter és az oklevél az alábbi linkeken tekinthető meg:

poszter oklevél

A színvonalas munkákhoz és az elért sikerekhez ezúton gratulálunk!


Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Központi telefon: +36 1 477 35 00