Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 30 708 6064
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 30 708 6064

Javul a vízminőség a Duna-Tisza-csatornán!

javul
 
A meleg időjárás hatására a Duna-Tisza-csatorna Alsónémedi és Dabas (Sári) közötti szakaszán halpusztulásról értesítette a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság műszaki ügyeletét a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség (RDHSZ) munkatársa. A III. fokú (legmagasabb) vízminőség-védelmi készültség elrendelését követően igazgatóságunk szakemberei azonnali beavatkozásokat kezdtek meg. A vízkormányzásnak, levegőztetésnek és a lefolyást gátló akadályok eltávolításának pozitív hatásai már a mérési eredményekben is megmutatkoznak, ugyanis a Mintavevő Munkacsoportunk által mért összes szelvényben javult a víz oxigén-ellátottsága, oxigén-telítettsége. A beavatkozások megkezdését követően további halpusztulás nem lépett fel.
Jelenleg is három helyszínen történik levegőztetés: két helyszínen vízsugaras, egy helyszínen ún. mélybuborékoltatásos, melyek 24 órában, folyamatos üzemben működnek. Ezen felül az úszó munkagépek is oxigénnel dúsítják a vizet.
A beavatkozásokat szakembereink továbbra is mindaddig végzik, ameddig a vízminőségi paraméterek ezt indokolják.
A munkálatokat folyamatosan figyelemmel kísérik a RDHSZ munkatársai is, akik a kárelhárítási tevékenységet példamutatónak és szakmai szempontból kiválónak tartják.