Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 30 708 6064
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 30 708 6064

A KDVVIZIG Rákóczi úti központjának, gátőrtelepeinek, valamint ár- és belvízvédelmi központjainak energetikai korszerűsítése

A projekt bemutatása:

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság épületeinek jelentős része az 1930-as, 1950-es években épült. Az elmúlt években, évtizedekben, ezekben az építményeken jellemzően csak állapotmegóvás történt, néhány épület esetében részleges energetikai korszerűsítés (pl. fűtési rendszer átalakítása kondenzációs kazán beépítésével, homlokzati hőszigetelés és nyílászáró csere) is megvalósult, de összességében elmondható, hogy a meglévő rendszerek nem minden helyszínen felelnek meg jelen kor elvárásainak.

A projekt keretében hét telephelyen valósul meg energetikai korszerűsítés: a tassi telephely épületeiben, a Rákóczi úti székházban (Budapest), a Hajózási kirendeltség épületében (Budapest, Váci út), a III. Szakaszmérnökség központi épületében (Ráckeve), a dunavecsei védelmi központban, továbbá a budakalászi és a tököli gátőrtelepekben.

A projekt fejlesztési céljai:

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság telephelyeinek beruházási céljait tekintve a KEHOP 5. prioritástengelyhez illeszkedik. A projekt a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program KEHOP 5.2.2 „Középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztései” tárgyú felhívás keretében valósul meg. A projekt elsődleges célja az energetikai hatékonyság fokozása, hozzájárulva a zöldgazdaság fejlesztéséhez, az épületek éves CO2 kibocsátásainak csökkentése mellett.

A projekt keretében megvalósuló fejlesztések:

Az épületek energetikai korszerűsítése hőszigetelések építésével (lapostető, padlásfödém, külső homlokzat), hőszigetelt nyílászárók beépítésével, hőszivattyús, illetve fan-coil hűtő-fűtő rendszer kiépítésével, napelemes rendszerek elhelyezésével és a világítás korszerűsítésével (LED-es energiatakarékos világítótestek beépítésével) valósul meg.

A projekt adatai:

Kedvezményezett: Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (1088 Budapest, Rákóczi út 41.)
Projekt megnevezése: A KDVVIZIG Rákóczi úti központjának, gátőrtelepeinek, valamint ár- és belvízvédelmi központjainak energetikai korszerűsítése
Projekt azonosító száma: KEHOP-5.2.2-16-2022-00167
Szerződött támogatási összeg: 782.509.369,- Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt kezdete: 2022. 12. 15.
Projekt befejezési dátuma: 2023. 11. 30.