Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 30 708 6064
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 30 708 6064

Mezőgazdasági vízhasznosítás

Mezőgazdasági vízhasznosítás

Az R/S/D–Duna-Tisza-csatorna – Duna-völgyi-főcsatorna öntözőrendszerünkben 99,858 km főművi kettősműködésű csatorna szolgálja, illetve biztosítja a mezőgazdasági, ökológiai vízigények kielégítését, használt vizek hígítását, valamint a térségi vízátadást.

Igazgatóságunk esetében speciális helyzetet jelent a Ráckevei-Soroksári Duna vízkészletének mennyiségi és minőségi megoszlása, tekintettel arra, hogy a kettősműködésű csatornáink rendszerébe, illetve az Alsó-Duna-völgy felé is innen történik a vízátadás, vízpótlás.

2022-ben lekötött és ténylegesen igénybe vett kapacitási adatok:

  • Engedélyezett öntözőterület (főműves): 1055,39 ha
  • Öntözött terület nagysága: 361,85 ha
  • Szolgáltatott vízmennyiség: 560 707,0 m3
  • Engedélyezett halastó (főműves): 686,15 ha
  • Üzemeltetett halastó: 655,82 ha
  • Szolgáltatott vízmennyiség: 9 749 969 m3

A korábbi évekhez képest az öntözési célú vízigények kismértékben csökkentek. A halastavi vízfelhasználás/vízpótlás jelentős mértékben nem változott.

Igazgatóságunk jelenleg csak közvetlen főművi vízszolgáltatást végez, más vízszolgáltató (Társulat, jogi személy, stb.) felé továbbadott vízmennyiség, vízigény nem jelentkezik.

 

A természetes élővilág és vízgazdálkodási igények közötti kapcsolat fenntartására törekvő egyik legnagyobb vízhasználónk Szomor Dezső Ökogazdaságának bemutató kisfilmje méltón prezentálja, hogy lehet más szemszögből is megközelíteni a mezőgazdasági termékek előállítását.

Igazgatóságunk a gazdaság létesítményeinek, halastavainak, földterületeinek megfelelő vízellátásában segítő partner a kezdetektől egészen napjainkig. Az optimális ökoszisztéma megtartása érdekében a belvíz elvezetésben is tökéletes kompromisszumokat tud kötni a vízügy a több száz hektáros gazdaság üzemeltetőjével.