Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 30 708 6064
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 30 708 6064

Vízvisszatartás

Vízvisszatartás (VGO+VTO)

VTO

A tározásnak kiemelt jelentősége van napjainkban, a vízkészletek visszatartása mellett további jelentős hasznosítási céllal rendelkezhetnek például a helyi vízkárok mérséklésében, ökológiai, ipari, erdő- és mezőgazdasági célú vízpótlás biztosításában, jóléti és turisztikai funkciót is betölthetnek.

 

Domborzati és vízrajzi jellemzői miatt számos sík-, és dombvidéki tározó található a KDVVIZIG területén, melyek összes tározókapacitása meghaladja a 30 millió m3 mennyiséget. A legnagyobb tározási kapacitás Zagyva vízgyűjtőn áll rendelkezésre, viszont általánosságban elmondható, hogy az igazgatóságunk területén lévő tározók a hasznosítási módok miatt korlátozottan alkalmazhatóak vízpótlásra és jelentősebb mennyiségű vízkészlet visszatartására.

KDVVIZIG vagyonkezelésű tározók:

 Zagyva-patakon                           

         Mátraverebélyi tározó:                1,8 millió m3 árvízi térfogat

         Maconkai tározó:                        2,5 millió m3 árvízi térfogat

Tarján-patakon

                        Tarján-pataki tározó:         2,7 millió m3 árvízi térfogat

Sinkár-patakon

                        Püspökhatvani-tározó:        2,8 millió m3 árvízi térfogat

Egres-patakon       

         Egresvölgyi II. tározó:                 0,18 millió m3 árvízi térfogat

         Egresvölgyi III. tározó:               0,14 millió m3 árvízi térfogat

Budakeszi-mellékágon

                   Csikipusztai-tározó:           0,3 millió m3 árvízi térfogat

 

Jogszabályi kötelezettségünk a településrendezési tervek véleményezése, mely során rendszeresen felhívjuk a figyelmet a csapadékvízzel való tervszerű gazdálkodás jelentőségére (csapadékvíz elvezetésének és helyben tartásának kombinálása), amely az egyre szélsőségesebb csapadékjárás miatt a jövőben még fontosabbá válik. A csapadékvizek kezelésének, a helyben tartás feltételeinek megteremtése és szabályozása korszerű települési csapadékvíz-gazdálkodást tesz lehetővé, melynek eredményeként mérséklődhet a hálózati vízfogyasztás, a csapadékvíz-elevezető rendszerek hidraulikai terhelése csökkenhet.

A vizek helyben tartását, visszatartás alkalmazását támogatják az elmúlt években kiírt pályázati felhívások, melyek a belterület védelmét, vizek helyben tartását, késleltetett levezetést mind támogatják.